Steeds meer mensen in Nederland stappen over op een groene lifestyle – zowel thuis als op werk. Nederland is dus langzaam maar zeker groener aan het worden, maar dit kan altijd nog beter. Ben jij een ondernemer en zit je erover na te denken om meer verantwoord te gaan ondernemen? Heel goed: consumenten kiezen vaak eerder voor een bedrijf dat iets met duurzaamheid doet én de Nederlandse overheid wordt heel blij van dit soort groene ondernemingen. Volgens de Wet Milieubeheer moet ieder bedrijf dat op jaarbasis meer dan  50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt iets doen aan energiebesparende maatregelen. Met onderstaande tips is het heel eenvoudig om te beginnen met duurzaam ondernemen.

Stap over op een groene energieleverancier

Een van de eerste en vooral meest eenvoudige stappen die je kunt zetten, is het overstappen op groene stroom. Het maakt niet uit of je een kleinzakelijke energieverbruiker bent of wanneer je over een contract omtrent grootzakelijke energie beschikt – er is voor ieder bedrijf een passende groene energiedeal te vinden. Het grootste voordeel van groene stroom is dat deze vorm van energie op een meer duurzame manier wordt opgewekt in verhouding met grijze energie. Dat ligt vooral aan de mate waarin CO2 uitgestoten wordt; bij de productie van grijze stroom is de uitstoot van CO2 veel groter dan bij de productie van groene energie. Alleen daarom al is een groen energiecontract voor je bedrijf een duurzame investering. Ook zijn de bronnen van groene stroom een stuk ‘beter’ voor de wereld. Groene energie wordt namelijk gehaald uit natuurlijke bronnen die altijd blijven bestaan, zoals de zon en de wind. Kijken we naar grijze energie dan zien we dat daar fossiele bronnen bij worden uitgeput. Deze bronnen zijn niet onuitputtelijk, wat betekent dat ze op een dag op zullen zijn.

Schaf zakelijke zonnepanelen aan

Wil je direct een stapje verder gaan met betrekking tot duurzaam ondernemen? Dan kun je kiezen voor zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf. Daarmee wek je je eigen verantwoorde stroom voor het bedrijf op. Hoewel steeds meer ondernemers in Nederland deze overstap maken, zijn veel mensen nog een beetje huiverig. Zij denken dat het kopen van zonnepanelen vaak onbetaalbaar is. Dat is gelukkig niet het geval; feit is wel dat zonnepanelen niet goedkoop zijn. Maar er is hoop: zonnepanelen worden met het jaar goedkoper en er zijn als ondernemer diverse kosten aftrekbaar bij de Belastingdienst. Wat je ook moet weten over zonnepanelen is dat je de aankoopprijs er binnen enkele jaren uit hebt. Dat betekent dat je na die tijd profiteert van energie die én verantwoord is én gratis is. Wat wil je nog meer? Op die manier is zo’n groene investering dus goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. Meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen voor je onderneming? Lees hier meer over op energie-zakelijk.nl.

Vergroen je bedrijfspand

Tot slot is er nog een eenvoudige stap die je kunt zetten om te beginnen met duurzamer ondernemen. Om een goede start te maken, is het aan te raden om eens naar je bedrijfspand te kijken. In hoeverre is het pand waarin je werkt groen? Is er bijvoorbeeld voldoende isolatie aanwezig in de muren, de vloeren en het dak? En beschikt het pand over dubbele ramen? De isolatie van het gebouw waar je werkt, is belangrijk omdat je op die manier minder hoeft te stoken. Warmte blijft met de juiste isolatie namelijk langer hangen. Ook dit ga je dus merken in je portemonnee wanneer je van een slechte geïsoleerd pand naar een goed geïsoleerd gebouw gaat. Verder is het aan te raden om een energieplan op te stellen in combinatie met een slimme thermostaat. Met zo’n thermostaat kun je precies instellen wanneer de verwarming wel of niet aan is – dit kun je zelfs op afstand besturen. Zo krijg je een beter inzicht in wat je verbruikt en kun je kijken waar je eventueel nog extra kunt besparen.