Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van hoe slecht het gaat met het milieu. Zelf ben ik hier de afgelopen jaren ook veel bewuster van geworden en probeer ik steeds milieubewuster te leven. Toch vind ik het vaak lastig om te bepalen wat ik als individu kan doen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier ben ik de afgelopen maanden dan ook eens een beetje onderzoek naar gaan doen. In deze blog vertel ik wat ik nu doe om bewuster te leven. 

Minder plastic afval

Ik heb altijd al geweten dat plastic slecht was voor het milieu, maar ik had er nog nooit echt op gelet hoeveel plastic afval ik zelf produceerde. Toen ik hier eens op ging letten, schrok ik mij dood. Zonder dat ik er heel bewust van ben, produceer ik enorm veel plastic afval in een maand. En veel van dit afval kan hartstikke makkelijk voorkomen worden. Zo kocht ik regelmatig een boodschappentas bij de Albert Heijn omdat ik dit altijd thuis vergat. Dit is natuurlijk onnodig gebruik van plastic. Daarom heb ik laatst een aantal stoffen boodschappentasjes aangeschaft en heb ik in elke handtas van mij zo’n tasje gestopt. Hierdoor heb ik altijd een boodschappentas bij me en kan ik dit nooit meer vergeten. Dit is maar een voorbeeld van een hele simpele en kleine oplossing om toch mijn plastic afval productie te verminderen. 

Brandstof verbruik

Ik woon al jaren in hetzelfde appartement in Rotterdam. Deze woning is relatief oud en heeft nog enkel glas. Dit isoleert natuurlijk heel slecht en daarom moet ik altijd flink stoken in de winter om het een beetje warm te krijgen. Daarom heb ik laatst besloten om eens in de woning te investeren en er dubbel glas in te laten zetten. Sindsdien is mijn energieverbruik in huis enorm gedaald, wat uiteraard ook voordelig is voor het milieu. Daarnaast heb ik een paar maanden geleden mijn allereerste auto aangeschaft. Na wat onderzoek, heb ik een tweedehands auto aan kunnen schaffen die heel energiezuinig is. Mijn Volvo xc70 occasion auto kan op benzine rijden, maar ook op elektriciteit. Omdat ik maar kleine afstanden naar mijn werk hoef te rijden, rijd ik gewoon altijd elektrisch en draag ik zo bij aan een beter milieu. 

Bewuster eten 

Tot slot ben ik de afgelopen tijd gaan onderzoeken hoe ik mijn eetpatroon milieuvriendelijker kan maken. Omdat ik niet een heel gedisciplineerd persoon ben, ben ik begonnen met mijn vleesgebruik minderen naar drie dagen in de week. De bedoeling is om uiteindelijk helemaal vegetarisch te worden, maar ik probeer het rustig af te bouwen. Bovendien at ik hiervoor elke week bakken met yoghurt als ontbijt en lunch, maar zuivel is ook erg schadelijk voor het milieu. Ook dit ben ik nu aan het minderen en tot nu toe gaat dit erg goed.