Sta jij aan het begin van je loopbaan of ben je een carrièreswitch aan het overwegen? Het is vaak moeilijk om te bedenken welk beroep nou echt goed bij jou zou passen. Gelukkig zijn er op het internet talloze beroepstesten die je kunt doen om je hierbij te helpen. Je karaktereigenschappen spelen een grote rol in de uitslag hiervan. In deze blog lees je welke beroepen bij jou passen op basis van jouw eigenschappen. 

De analytische denker

Ben jij goed in het kritisch nadenken en onderscheiden van hoofd-en bijzaken? Kan jij een complex probleem systematisch ontleden en oplossen op een gestructureerde wijze? Dan ben jij een echte analytische denker. Een analytische denker heeft een oog voor detail en past daardoor bij vele beroepen. Zo kun je bijvoorbeeld beroepen doen in de logistiek. Dit kan zowel op uitvoerend als aansturend niveau. Ook is jouw vermogen voor het goed inschatten van situaties een aanwinst in vele gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld rijinstructeur worden of iets totaal anders doen en in het bedrijfsleven complexe problemen aanpakken. De mogelijkheden zijn eindeloos en maken het daarom mogelijk om iets te kiezen dat aansluit bij jouw interesses. 

De creatieveling

Niet iedereen heeft het geluk om heel creatief te zijn. Dit is dus een bijzondere en zeldzame eigenschap waar je zeker iets meer moet doen in je carrière. Het zou zonde zijn om jouw creatieve talent ongezien te laten. Zo kun je een beroep doen waarbij je je creativiteit helemaal zijn eigen loop kan laten. Denk hierbij aan kunstenaar van schilderijen of modeontwerper. Je kunt echter ook kiezen voor een beroep waarbij deze creativiteit meer op de achtergrond aanwezig is. Een ondernemer moet bijvoorbeeld altijd erg creatief zijn in het bedenken van ideeën en het uitvoeren hiervoor. 

De mensenmens

Als je goed bent met mensen en persoonlijk contact met mensen ook leuk vindt, dan kun je een beroep kiezen dat hierbij aansluit. Er zijn enorm veel beroepen waarbij je veel menselijk contact hebt. Zo kun je bijvoorbeeld in de zorg werken, met ouderen of mensen met een beperking. Maar je kunt ook gaan doceren of werken bij een kinderdagverblijf. Het ligt er dus maar net aan waar jouw interesses liggen en wat aansluit bij jouw opleiding. Let maar eens op een normale dag op met hoeveel beroepen jij in contact komt. Dit varieert van je kapper tot je huisarts: Allemaal beroepen die echt passen bij een mensenmens.